2010. május 20., csütörtök

El secreto de sus ojos


színes, argentin-spanyol krimi, 127 perc, 2009
Dolby Digital

Rendezte: Juan José Campanella

Szereplők: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Guillermo Francella, Javier Godino, Pablo Rago

Benjamín Esposito (Ricardo Darín) egykor a büntetőbíróságon dolgozott. A fejébe veszi, hogy regényt ír egy argentin esetről az 1970-es évekből, ahol egy nőt megerőszakoltak, majd meggyilkoltak. Szándékát megosztja egy bírónővel, Irene Menéndez-zel (Soledad Villamilel), akivel évekig együtt dolgozott, ám a nő gyorsan kifejezi fenntartásait az ötlettel kapcsolatban.

Az 1970-es évek Argentínája a katonai rezsim uralma alatt állt, a tisztességes eljárás a nemzeti bíróságokon pedig ritka volt, mint a fehér holló. Egy nőt megerőszakolva és holtan találtak, míg a férje dolgozott, végül két emigráns munkavállalót kényszerítettek arra, hogy bevallják a bűntény elkövetését.

Benjamín munkához lát kollégájával és egyben barátjával, Pablo Sandoval-lal (Guillermo Francella), hogy azonosítsák és megpróbálják nyomon követni a bűntény elkövetőit. Egy fénykép segítségével arra a következtetésre jutnak, hogy egy Gómez nevű ember (Javier Godino) lehetett az igazi bűnös, ám megtalálni őt, és meggyőző bizonyítékot szerezni ellene nem könnyű feladat. S miközben Benjamín és Pablo azon erőlködik, hogy az ügyet hivatalosan is újra megnyissák, rá kell ébredniük, hogy kénytelenek felvenni a harcot az argentin bürokrácia és a -kormány erejével.

Juan José Campanella filmje kézzelfoghatóan mutatja be a bírósági ügyek rendszerének nehézségeit, és az argentin korrupciót, 2010-ben meg is kapta érte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, s a világ különböző filmfesztiváljain további 33 elnyert filmdíjjal büszkélkedhet.

http://www.moziplussz.hu/film.php?id=2553




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése