2009. március 2., hétfő

Újabb Munkácsy-képet ígért Pákh Imre a szekszárdi kiállításra


Elképzelhető, hogy a gyarapodó Pákh-gyűjtemény újabb darabját is láthatja a közönség a Munkácsy-vándorkiállítás tizenhatodik, szekszárdi állomásán.
(MTI) - A szekszárdi Művészetek Házában november 26-tól 2009. március 8-ig látható majd Munkácsy Mihály negyven alkotása, közülük harmincnégy Pákh Imre gyűjteményéből, három a Nemzeti Galériából érkezik majd.
A tárlat törzsanyagát az eddigi tizenöt kiállításon bemutatott képek adják. Látható lesz az Ásító inas, a Rőzsehordó asszony, a Pákh-tulajdonban lévő szalonképek, Temple János és Rippl-Rónai István Munkácsy-portréja, valamint a művész utolsó alkotói korszakából négy kép, köztük a Golgota másolata. A kiállítást a békéscsabai Munkácsy Múzeum relikviái egészítik ki.
Pákh Imre elmondta: elképzelhető, hogy a szekszárdi bemutató három hónapja alatt újabb Munkácsy-képet is bemutat majd gyűjteményéből. Hozzátette, folyamatosan vásárol Munkácsy-alkotásokat, és most is tervezi egy mű megvásárlását, azt azonban nem kívánta elárulni, melyikről van szó.
Mint ismeretes, az Egyesült Államokban élő műgyűjtő, Pákh Imre Munkácsy-képeiből rendezett vándorkiállítás 2005 óta járja az országot, s eddig tizenöt helyszínen, összesen egymillióan látták. Pákh Imre szeretné, ha több európai fővárosban, köztük Bécsben is megrendeznék a kiállítást, ami megnyithatja az utat nagy álma, egy párizsi Munkácsy-tárlat előtt.
A szekszárdi kiállításról a www.munkacsyszekszardon.hu honlap ad részletes tájékoztatást.

http://kultura.hu/main.php?folderID=1267&articleID=275987&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése