2009. október 12., hétfő

Salman Rushdie: A firenzei varázslónő


A firenzei varázslónő első olvasatra a megtermékenyítő egyben pusztító női szépség dicsérete. Aki azonban ismeri a "vérbeli mesélő" írásmódját, tudja, hogy Rushdie az összetett és többrétegű történeti szál(ak) mellett, vallás-filozófiai mélységeket is érint könyveiben.

Salman Rushdie nagyon termékeny és ihletett korszakában van, folytatta a fordító. Éppen ezért kimondható, hogy A firenzei varázslónő is a legjobbjai közé sorolható. Az új regény kapcsán maga az író azt nyilatkozta, hogy ez a könyv megmentette az életét, és szinte magát írta meg benne. A regény születésekor Salman Rushdie éppen elvált negyedik feleségétől, Padma Lakshmi indiai származású modelltől. A magánéleti szál természetesen nem direkt módon jelenik meg a középkorban játszódó könyvben.

A firenzei hercegnő az Ulpius-ház Kiadó Rushdie életmű-sorozatának részeként látott napvilágot. Tavaly ősszel a kiadó a brit író legjobbnak tartott regényeiből egy öt kötetből álló életmű-sorozatot adott ki. A mór utolsó sóhaja, Az éjfél gyermekei, a Szégyen, a Hárún és a mesék tengere mellett, az akkor legújabb művét a Sálímár bohóc című regényt is megjelentette.

Salman Rushdie 1947. június 19-én született Bombayban, gazdag muzulmán családban. Rushdie-t tizennégy éves korában Angliába küldték tanulni. 1964-ben megkapta a brit állampolgárságot. A híres cambridge-i King's College-ban történelmet hallgatott. Miután 1968-ban diplomázott, visszatért szüleihez, Pakisztánba.

Első regénye, a Grímusz 1975-ben látott napvilágot. A nagy áttörést a pályáján az 1981-ben megjelent Az éjfél gyermekei hozta meg számára. A regénnyel Rushdie elnyerte az igen rangos, brit Booker-díjat.

http://www.napvilag.net/irodalom/20081204/salman_rushdie_a_firenzei_varazslono_matol_kaphato_magyarul

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése