2009. november 9., hétfő

Krisztus utolsó megkísértése


The Last Temptation of Christ

színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 158 perc, 1988
18 éven aluliak számára nem ajánlott


Rendezte: Martin Scorsese

Szereplők: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey

Martin Scorsese filmje - amely a világhírű görög író, Nikos Kazantzakis regénye alapján készült - óriási botrányt kavart világszerte. Felháborodott katolikus hívek ezrei vonultak a mozik elé, hogy lebeszéljék az embereket a film megnézéséről. Néhány évvel ezelőtt a katolikus egyház egyik püspökének Magyarországon is sikerült megakadályoznia a televíziós bemutatót.

Pedig a Krisztus utolsó megkísértése mindkét alkotója - az író és a rendező - hívő embereknek vallják magukat, és filmjük is erről tanúskodik. Miért mégis e felháborodás? Elsősorban azért, mert a tiltakozók nagy része soha nem is látta a filmet; másodsorban pedig azért, mert Scorsese - szakítva az egyházi dogmával - Krisztust szenvedő emberként mutatja be, aki hatalmas belső küzdelem árán bírkózik meg a rá háruló isteni feladattal.

A történet hagyománytól eltérő része - miután végigvezetett minket az Evangéliumon - a kereszten kezdődik, amikor a Sátán utoljára kísérti meg Jézust az emberi élet kínálta kényelemmel és örömökkel, mondván: ha a kereszthalál helyett Isten megtagadását választja, megszabadul szenvedéseitől. A haláltusáját vívó Fiú elképzeli, hogy mi lenne, ha engedne a Sátán csábításának, és az isteni helyett az emberi sorsot választaná.


http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=27741

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése