2010. január 11., hétfő

Irena Dousková: Weöres Csepel


A Ničíni Általános Iskola második osztályos, nyolc éves tanulója, Helenka Součková, vagy ha úgy tetszik Helenka Freisteinová, a csehszlovák hetvenes évek, a Gustáv Husák nevével fémjelzett normalizáció furcsa világában él. Egyszer a rádióban hallja Stanislav Kostka Neumann egy versét, amelynek kezdő sorát, a számára érthetetlen szöveget félrehallja, félremagyarázza, és a furcsa betűhalmazból egy igazi hőst kreál magának, Hrdý Budžest (a magyar fordításban Weöres Csepelt), akinek létezését készpénznek veszi, és akit példaképéül választ. Elhatározza, hogy olyan bátor és kitartó lesz, mint ő, és igyekszik úgy viselkedni, hogy méltó lehessen Weöres Csepel elismerésére…
A magával ragadó, olvasmányos kisregénnyel, mely humor, ironikus korrajz és felemás nosztalgia keveréke, Irena Dousková kivívta magának a kortárs cseh irodalmi körök elismerését. 2002-ben a rekordokat döntő eladott példányszám és az olvasói szavazatok alapján Csehországban az „Év könyvévé” választották.
Irena Dousková (1964) szabadúszó prózaíró, a Maskil nevű havilap szerkesztője, egy verseskötet és fél tucat prózai mű szerzője. A prágai Károly Egyetem Jogi Karán szerzett diplomát, prózaíróként 1997-ben debütált Goldstein píše dceři [Goldstein levelet ír a lányának] című önéletrajzi ihletettségű regényével. Hrdý Budžes(Weöres Csepel) című, második prózaműve hozta meg számára az elismerést, mely azóta több kiadást és utánnyomást megért, több nyelvre lefordították már, színdarab és hangjáték is készült belőle, Csehországban igazi bestseller lett.


http://www.litera.hu/irodalom/irena-douskova-weores-csepel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése