2009. december 20., vasárnap

Tutanhamon Kincse

OKTÓBER 24. - 2010 ÁPRILIS 25. VAM Design Center

Nyitvatartási idő Szenteste és Szilveszterkor
A kiállítás szentesti, szilveszteri és újévi nyitvatartásáról itt tájékozódhat.

Egy szenzációs felfedezés körülményei és az ott előkerült páratlan kincsek.
Izgalmas, tanulságos kiállítás csodákkal!

Előzmény

Howard Carter megszállottan hitt abban, hogy egyszer megtalálja Tutanhamon sírját és annak ellenére nem tágított ettől, hogy neves tudósok is kétségbe vonták a sír létezését. A kalandfilmbe illő történet katarzisa egy fantasztikus, egyedülálló lelet.

Időutazás az ősi Egyiptom titokzatos világába

Howard Carter régészt lenyűgözte a szemei elé táruló kincsek látványa, amikor 1922. november 26-án először bepillanthatott Tutanhamon fáraó sírjába. Az eléje táruló kamrák néhol a plafonig zsúfolva voltak felbecsülhetetlen értékű sírmellékletekkel. A "Tutanhamon - sírja és kincsei" című kiállítás ennek a csodálatos pillanatnak az átélését teszi lehetővé a látogató számára. Tutanhamon sírjának három kamráját a kincsekkel egyetemben az eredeti állapotnak megfelelően, életnagyságban rekonstruálták, hogy ezáltal a látogató valósághű benyomást nyerhessen azon ajándékok lenyűgöző gazdagságáról, amelyek a királyt voltak hivatottak szolgálni a túlvilágon tett mágikus utazása során. A legjobb egyiptomi kézművesek készítették el több mint 1000 fontos lelet élethű reprodukcióját, a hagyományos eljárások és a modern gyártási módszerek együttes alkalmazásával. Az ókori egyiptomiak kultúrájával és hitvilágával - halotti kultuszukkal, isteneikkel, uralkodói családjaikkal és titokzatos hieroglifáikkal - kapcsolatos információk látványosan, a legmodernebb médiatechnikával kerülnek feldolgozásra és bemutatásra.

Az elfelejtett fáraó

Tutanhamon az egyiptomi történelem egyik legrejtélyesebb alakja. Abból a 18. dinasztiából származik, amely az Újbirodalmat megalapította és amellyel egy új, kulturális virágkor köszöntött be. Ehnaton fáraó és feltehetően fő felesége, a híres Nefertiti fia 7 évesen lett fáraó, és korán, körülbelül 19 évesen hunyt el, tisztázatlan körülmények között. Utódai minden emlékműről kitörölték a nevét, így egyetlen királylistán sem szerepelt és feledésbe merült. Ismeretlenül, sírjában elrejtve nyugodott majdnem három és fél évezreden át a Királyok Völgyében - amíg végül Howard Carter rábukkant a sírjára.

Világviszonylatban egyedülálló élmény

A kiállításon bemutatott sírbeli kamrák és kincsek ennyire teljes készlete a világon sehol sem látható - még Egyiptomban sem. Tutanhamon eredeti sírját ugyanis a Királyok Völgyében már szinte teljesen kiürítették. A kincsek legnagyobb része üveg és védőzár mögött, vitrinekben található a kairói Egyiptomi Múzeumban. A sír eredeti állapotának megfelelő térérzet csak a "Tutanhamon - sírja és kincsei" kiállításon tapasztalható meg.

A kiállítás két neves egyiptológus, Dr. Wolfgang Wettengel és Dr. Martin von Falck szakmai támogatásával jött létre. Ezen a kivételes kiállításon a Tutanhamon-sír három kamrájának és több mint 1000 tárgyának a világon egyedülálló, életnagyságú másolata és a legmodernebb technika segítségével megtapasztalhatóvá válik a fáraók aranykora. A megtapasztalt élmények szemléletes módon közvetítik a látogató számára a gyermekkirály rövid éltének és rejtélyes halálának történelmi hátterét.

Tutanhamon - sírja és kincsei

Október 24-én Tutanhamon sírjának kapui megnyílnak a látogatók előtt, a rendkívüli kiállítás 2010 áprilisáig fogadja az érdeklődőket és remélhetően, más városokhoz hasonlóan kiemelkedő és sokakat vonzó kulturális eseményként fogja gazdagítani Budapest kiállítási palettáját.

http://www.tut-kiallitas.hu/mag/budapest/a-regeszet-nagy-pillanatai.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése