2010. február 6., szombat

Dogville - A menedék

Dogville

színes, magyarul beszélő, dán-svéd-norvég-német-finn-olasz-japán-angol-amerikai filmdráma, 171 perc, 2003

16 éven aluliak számára nem ajánlott
Dolby Digital

Rendezte: Lars von Trier

Szereplők: Nicole Kidman, Paul Bettany, James Caan


A történet színtere Dogville, egy kis bányászfalu a '30-as évek Amerikájában. Lakói szegény emigránsok, "jó és becsületes polgárok, akik szeretik városukat" - tudjuk meg a narrátortól, aki az egész film alatt kalauzolja a nézőt. Ebbe a világtól elzárt közösségbe érkezik üldözői elől menekülve Grace (Nicole Kidman). A fiatal, csinos nőt a falu lakói egy tanácskozást követően befogadják, és úgy döntenek, menedéket nyújtanak neki az őt üldöző gengszterek elől. Cserébe Grace mindenben a segítségükre van.

Ami azonban kezdetben szívességeknek indul, később kényszerré, valóságos terrorrá válik. A helyiek megtudják, hogy Grace-t a rendőrség is körözi, így a menedéket egyre súlyosabb áron "kínálják" neki. Grace a falu rabszolgája lesz, kihasználják, megerőszakolják, bilincsbe verik - testileg és lelkileg is megtörik a fiatal lányt. A menedéket kereső nő azonban rejteget még meglepetéseket, így a falu lakóinak van mitől rettegniük, amiért kihasználták a csinos Grace-t.

A dán rendező a "Dogma 95" nevű csoport alapító tagja 1995-ben. A csoport tagjai célul tűzték ki, hogy bizonyos elemeket kiküszöbölnek filmjeikből, és új életre keltik a hetedik művészetet, mely szerintük tévútra tévedt. A Dogville, bár távol áll a dogmafilm szabályaitól, így lett egy valóságos kísérleti film, mely a színház és film határmezsgyéjén egyensúlyoz. Pengeélen táncol azonban Lars von Trier, hiszen a Dogville a film általánosan elfogadott fogalmától nagyon is eltávolodik. Nyilván nem azért, mert hibázott volna a filmes fenegyerek, pont ez a hatás volt a célja. Filmes berkekben (még a művészfilmek kedvelőinek közösségében sem) azonban nem fogadták túlzott megértéssel különös kísérletét. Trier nem foglalkozott a kritikával: azóta elkészítette "Amerika-trilógiájának" második darabját is Manderlay címen.


-hpmv értékelés- Követeljük Hollywood felszántását és sóval való behintését, az Oscar-díj megszüntetését, a Cannes-i filmfesztivál külsőségeinek azonnali betiltását.
Koronát Lars von Triernek, Nicole Kidmannek és James Caannak. És mindenki másnak azt, amit természete alapján megérdemel.


http://www.port.hu/dogville_-_a_menedek_dogville/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=58912

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése