2010. október 9., szombat

Nitin Sawhney, Mitsoura


Electronika és világzene a főszereplő a brit-indiai zenész és a magyar Mitsoura együttes koncertjén.
Nitin Sawhney igazi reneszánsz típusú ember, aki nemcsak több hangszeren játszik, hanem dalokat és zenekari műveket komponál, producerkedik, DJ-ként is fellép. Igazi ismert személyiség a zene, a film, a videójátékok, a tánc és a színház világában. Nyolc
stúdióalbumon van már túl és 40 film zenéjét alkotta, nem beszélve a számtalan TV reklám zenéjéről. Mellesleg TV-ben is szerepel kulturális műsorokban, és a neve szerzőként az írott sajtóban is fellelhető.
Elismert flamencogitáros és jazz-zongorista, műveit a legjobb brit szimfonikus zenekarok játszották, és az igényes zenéiről híres Cirque de Soleil társulatnak is dedikált egy lemezt, Varekai címmel. Zenélt Paul McCartney-val, Anouchka Shankharral, Stinggel, Sinead O' Connorral. És még csak 46 éves... Minthogy stílusát nem lehet kategorizálni, az indiai zenétől a klasszikus zenén át a jazzig és az electronicáig minden belefér, a koncertje minden, csak nem kiszámítható.
Nem áll távol az indiai zene a Mitsoura zenekartól sem, amely a cigányság tradicionális zenei kultúrájából nyitott a mai hangzások felé. Az együttes teljesen egyedi stílusát Miczura Mónika (Mitsou) elképesztő énekhangja és előadói stílusa, illetve a a magyar jazz, electronica és világzene legjobbjai közül jött zenészek összhangja, valamint koncerteken a nélkülözhetetlen videóanimációk adják. Miczura Mónika az Ando Drom zenekarban vált itthon és a világban ismertté mint a roma dalok egyik legjobb előadója. A Mitsourában továbbra sem tér el a gyökerektől, sőt, a modern hangzások segítségével próbálja a roma dallamokat a fiatalabb generációkkal is megszerettetni.

http://www.port.hu/pls/w/event.event_page?i_event_id=1521820&i_event_area_id=11&i_city_id=-1&i_topic_id=&i_county_id=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése