2010. október 16., szombat

Stefan Kaegi/Rimini Protokoll: Radio Muezzin


Arab nyelven, magyar felirattal

Kairó harmincezer mecsetjének legtöbb müezzinje állami alkalmazott. Sokan közülük vidékről érkeznek a fővárosba, a mecsetben laknak és csak ritkán jutnak el távoli falujukba családjukhoz. Munkájuk része a gondnoki teendők ellátása, az esti takarítás és a mecset bezárása. Énekük betölti Kairó utcáit, felkavarja a háztetők csöndjét, mint valami gigászi hanginstalláció, csodálatos kakofónia. Ennek azonban vége. Az gyiptomi vallásügyi minisztérium elrendelte, hogy 30 válogatott müezzin énekét közvetítsék városszerte az állami rádió segítségével.

A svájci Stefan Kaegi és a német Rimini Protokoll nevét már ismeri a hazai közönség. A társulat 2006-ban mutatkozott be a Budapesti Őszi Fesztiválon a Trafóban (Blaiberg und Sweetheart19), 2009-ben pedig a Tavaszi Fesztivál hívta meg őket ismét Budapestre (Marx: A tőke, I. kötet)

Kaegi, mint eddigi munkáiban, most is történet- és életszálakat gyűjt és fűz össze: ebben a produkcióban négy müezzin áll a nézők elé: a vak Korán tanár, az egykori harckocsizó, a villanyszerelő, aki egy komoly baleset után kezdte memorizálni a Koránt és a testépítő, aki előkelő helyen végzett a Koránfelolvasó világbajnokságon is. A színpadon magukról mesélnek. Vajon ők egy eltűnőben lévő szakma/életmód utolsó képviselői? Mit veszítünk és a változás elkerülhetetlen velejárója-e az idő múlásának? Az előadás nemcsak a müezzinek sorsát ábrázolja, hanem a színház határait is feszegeti, amikor a színpadon megjelenő emberek feladata csupán annyi, hogy „önmaguk” legyenek, saját történeteiket mondják el.

Nem prédikáció - interjú a fidelio.hu-n

Előadók: Abdelmoty Abdelsamia Ali Hindawy, Hussein Gouda Hussein Bdawy, Mansour Abdelsalam Mansour Namous, Mohamed Ali Mahmoud Farag, Sayed Abdellatif Mohamed Hammad
Koncepció és rendezés: Stefan Kaegi (Rimini Protokoll)
Hang: Mahmoud Refat
Videó: Shady George Fakhry (Kairo), Bruno Deville
Dramaturg: Laila Soliman
Színpadkép: Mohamed Shoukry
Fényterv: Sven Nichterlein, Saad Samir Hassan (Kairo)
Rendezőasszisztens / Performance: Dia’Deen Helmy Hamed
Technikai vezető: Sven Nichterlein, Saad Samir Hassan (Kairo)
Video operátor: Bodo Gottschalk
Produkciós menedzser: Katinka Vahle, Juliane Männel, Lana Mustaqh (Kairo)
Turné menedzser: Samah Samir, Mohamed Sleiman
Felirat, fordítás: Ahmed Said, Ebtihal Shedid

A HAU Berlin és az egyiptomi Goethe-Institute közös produkciója.

Koprodukciós partnerek: Athens Festival, Bonlieu Scène nationale Annecy, Festival d’Avignon, steirischer herbst festival (Graz) and Zürcher Theater Spektakel.
Támogatók: Német Szövetségi Kulturális Alap, Pro Helvetia/ Swiss Arts Council Pro Helvetia, Berlin, Főpolgármesteri Hivatal, El Sawy Culturewheel, Kairo.

rimini-protokoll.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése