2012. augusztus 3., péntek

Lao Sö: Macskaváros krónikája

Lao Sö: Macskaváros krónikája

Európa Könyvkiadó, Budapest 1981

246 oldal

Macskavárosban üresek a múzeumok: az értékes leleteket, tárgyakat mind elkótyavetyélték, macskaváros külföldet járt ifjú tudósai valóságos halandzsanyelvet beszélnek, beszédükben csak úgy hemzseg a sok idegen kifejezés, de maguk sem értik, mit jelentenek, ebben az országban már a tanítás első napján diplomát kapnak a diákok, s mindenki kitűnő rendű. Az iskolákban viszont csak a puszta falak állnak: a berendezést az utolsó szálig eladták az éhbéren tengődő pedagógusok, a zabolátlan, garázda diákok pedig ráadásul agyonverik pipogya tanáraikat.
Macskaváros valahol a Marson található, Lao Sö regényének hőse űrrepülőgépen érkezik a bolygóra a „hatalmas, dicsőséges, szabad Kínából!”.
A pekingi születésű, elszegényedett mandzsu családból származó író, Lao Sö (1899-1966) eredetileg tanítónak készült, majd 1924-ben Angliába került, ott kezdett el írni. 1930-ban jelent meg első regénye. Művei Magyarországon sem ismeretlenek: A tigriskisasszony meg a férje című híres regénye 1957-ben, két kisregénye 1959-ben, a Teaház című színműve pedig 1960-ban jelent meg magyarul. A Macskaváros krónikája című társadalmi szatíráját 1932-ben írta – Kínába való visszatérése után –, saját szavai szerint "az ország állapota miatti kétségbeesésében

http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=macskavaros-kronikaja&ID=21958

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése