2012. szeptember 8., szombat

Makszud Ibragimbekov: A csodaszer

Makszud Ibragimbekov: A csodaszer

Magvető Könyvkiadó, Budapest 1985

183 oldal

"A gerontológia célja, régen is, ma is, hogy gyógyítsa azt a súlyos betegséget, amit úgy hívnak, öregség. Én, példának okáért, biztos vagyok benne, hogy ez betegség, és elvben minden betegség gyógyítható. Néhány adat arra enged következtetni, hogy a régiek ismerték a gyógymódot (…)
– Bizonyára emlékszel – mondta, miután egy vaskos, rongyos könyvvel visszatér –, hogy Julius Caesar negyvennyolcban, amikor Egyiptomba indult, ötvennégy éves volt. Azaz az akkori normák szerint szinte aggastyán (…) Mivel magyarázható, hogy Caesar hirtelen otthagyja az állami ügyeket, és életét, szabadságát kockáztatva két hónap leforgása alatt, mint Appianosz is megjegyzi, a Nílus mentén eljut egészen Egyiptom déli határáig, s közben vadászik és egyéb szenvedélyeinek adózik (…) Rövidesen ezután elkezdődött viharos, mondhatni ifjúi románca Kleopátrával, melyből gyermeke is születik, később pedig úgy tér vissza Rómába, mint aki újjászületett: fiatalosan, ragyogó egészségben, tettre készen."

Makszud Ibragimbekov (1935-) egy sor, Magyarországon is jól ismert, kitűnő írás szerzője, népszerű forgatókönyv-író. Sok humorral megírt, derűs történetében megfricskázza az "örök ifjúságra" áhítozókat, a gondtalan jólétért törtetőket, s az ironikus társadalmi háttér előtt napjaink megannyi jellegzetes figuráját is felvonultatja.

http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=a-csodaszer&ID=128559

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése