2012. szeptember 28., péntek

Természetes nyelvek - mesterséges nyelvek (szerk. Gecső Tamás)

Természetes nyelvek - mesterséges nyelvek (szerk. Gecső Tamás)

Tinta Könyvkiadó, Budapest 2003

100 oldal

A Tinta Könyvkiadó a "Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához" sorozat XXIV. köteteként az ELTE Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke és a Magyarországi Eszperantó szövetség által 2002 decemberében rendezett tudományos konferencia előadásait adja közre. 
A konferencia alapgondolata a természetes és a mesterséges nyelvek egybevetése volt. Hogyan definiálható az egyik a másikhoz képest, vannak-e hasonlóságok, egyezések közöttük, van-e átjárás az egyikből a másikba? Ezekre az izgalmas kérdésekre keresik a választ a szerzők, akik szűkebb szakterületüknek elismert kutatói. 
A tanulmányok egy része a nyelvújítás jelenségét mutatja be, olyan nyelveket vonva be a vizsgálódások körébe, mint a cigány, ivrit, magyar, norvég és szuahéli. Az olvasó megismerkedhet a latin nyelv pályafutásával, a klasszikus latin korától a modern időkig. Egy tanulmány - az elméleti alapvetések mellett - bemutatja azt a folyamatot, amelyben a természetes nyelvekből létrejöhetnek a mesterséges nyelvek. Több tanulmány foglalkozik az eszperantó mai helyzetével, rámutatva arra, hogy az eszperantó az egyedüli olyan mesterséges nyelv, amely már rendelkezik a természetes nyelvek bizonyos tulajdonságaival. 
A könyvet azoknak ajánljuk, akik tájékozódni kívánnak a legújabb hazai nyelvészeti kutatásokról. Haszonnal forgathatják nyelvészeti stúdiumokat hallgató diákok. Tematikája alapján a könyv hiánypótló szerepet tölt be a hazai általános nyelvészeti kutatásokban.

http://www.tintakiado.hu/book_view.php?id=70

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése