2010. március 22., hétfő

Irena Dousková: Anyegin ruszki volt


Irena Dousková újabb sikerkönyvét tartja kezében a kedves olvasó, mely a 2002-ben, Csehországban „Év könyvé”-vé választott bestseller, a Weöres Csepel folytatása. A történet főhőse, Helena Součková már nem dundi kislány, egy prágai gimnázium érettségi előtt álló osztályában látjuk őt viszont a nyolcvanas évek közepén. Életének humoros, gyakran kisebb-nagyobb bonyodalmakat is magukban rejtő történetei elsősorban az iskola, illetve az „Akmed-csoport” kulturális tevékenységei köré szerveződnek.

Olvadás ez már, vagy a normalizáció csúcsa? Nézőpont kérdése.

Irena Dousková önéletrajzi ihletettségű regénye a Gustáv Husák nevével fémjelzett időszak tragikomikus mozaikja, amely az idő távlatából sem veszített semmit abszurditásából. A melankólia, a humor és az irónia finom egyensúlya teszi a művet tartózkodó, empatikus vallomássá, amely ugyanakkor a nyolcvanas évek Prágájának pontos bemutatása is egyben.

Az Anyegin ruszki volt magával ragad mindenkit, akinek eleven emlékei vannak a panelszürke Husák-éra normalizációs időszakáról, de azokat is, akik ezeket az éveket már csak hallomásból ismerik.


http://www.kalligram.com/?cl=kniha&iid=989&PHPSESSID=ade8d527817e03e22baa4734942543f9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése