2012. március 4., vasárnap

Saeed Farajpouri és zenekara (IRN) Gift VIII. szakrális / transz-zenei sorozat


Kayhan Kalhor hipnotikus koncertje után ismét a perzsa zene egy kiemelkedő mesterét látjuk vendégül a Gift sorozat részeként.

Kalhorhoz hasonlóan Saeed Farajpouri is iráni hegedűn játszik, ezúttal azonban egy nagyobb létszámú együttest hallhatunk, akik a perzsa zene legfontosabb hangszereit szólaltatják meg: a daf, a dohol és a tombak nevű ütőhangszereket, a pengetős tar-t és a kamancheh-t. Természetesen az ének sem maradhat ki a szakrális szövegek tolmácsolására.

Az együttes hangszeres zenészeinek felkészültségéről sokat elárul, hogy mind játszottak a legjelentősebb perzsa énekes, Mohammad-Reza Shajarian együtteseiben, valamint a világzenei körökben is ismert és világszerte rengeteget koncertező Dastan Ensemble-ben.
S hogy miért különleges és fontos számunkra a Gift címet viselő zenei sorozat? Mert rengeteg különböző zenei hagyomány él napjainkban, melyek folyamatos inspirációval, alapanyaggal szolgálnak a kortárs művészet számára is. Az életben tartott, folyamatosan megújított tradíció az értő alkotók kezében úgy változik, hogy nem veszít lényegéből, minőségéből. Ajándék – művésznek és nézőnek egyaránt. Erre utal zenei sorozatunk címe is, melynek első koncertjét 2009. január 31-én tartottuk és melynek keretében olyan világsztárokat láttunk már vendégül mint Mohammad Motamedi, Kayhan Kalhor, vagy épp Kudsi Ergüner. A sorozat célja olyan kiemelkedő előadók bemutatása, akiknek zenéjében jelen van és megtapasztalható a felemelkedés, a transz élménye.


Zenekar tagjai:
Saeed FARAJPOURI –kamancheh (iráni hegedű)
Nariman HODJATI - tar
Behnam SAMANI – ütőhangszerek / daf and dohol
Farid FARAJPOORY – énekes / singer
Amir Kasra ZANDIAN – ütőhangszer / tombak

http://trafo.hu/hu-HU/farajpouri

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése