2010. május 31., hétfő

Jáchym Topol: Kátrány


Kalligram, 2009, 268 old., Fordította Koloszár Péter, Ár: 2600 Ft

A kortárs cseh irodalom ismert képviselője regényében a múlt század 2. világháború utáni éveinek cseh társadalmi hangulatát és traumáit idézi fel a groteszk eszközeivel. A regény témája egy háború, melynek nincsenek győztesei, csak áldozatai. Kicsinyes, rasszista „hőseiből” hiányzik bármiféle heroizmus vagy részvét – mindezt egy gyermek szemén keresztül.

http://www.litera.hu/irodalom/jachym-topol-katrany

-----------------------------

"František plébános azt magyarázta, hogy a szeretet a világ édessége, és hogy akinek ez nincs, annak semmije nincs."

"Bizony, engem a huszadik század fémjeiből kovácsoltak! És kész vagyok az új korszakra nevelni titeket."

"És a parancsnoktól megtudtuk, hogy az új fiúnak fontos feladata van...Az ebédlőosztály falán levő vallásos festmény helyére megfesti Fedotkin honvéd portréját a sztálini repülődandárból! Ti is meg fogjátok ismerni Fedotkin honvéd és az ezred fia történetét."

"...a szovjetizmus és a bolsevizmus igája alatti mostoha idők soha többé nem térnek vissza..."

"Istenem, ti, férfiak, mindig csak bikáztok meg csődöröztök, de csak disznók vagytok."

"...Jegorov százados átölelte a vállam, és azt kiabálta az embereinek: Paszmatritye, kakij moj málcsik!, és a katonák vidáman nevettek és Kantarija segéd felkiáltott: Ilja, éto bilo tvoj pervij zajcsik!"

"Az is eszembe jutott, hogy a szovjet katonák azt hiszik, hogy Afrikát hódítják meg."

"Hang nélkül bőgni könnyű, ha a bőgő megtanulja visszatartani a taknyát, a nyálát meg a könnyeket..."

"...Saša Dubček a prágai vár pincéiből kihirdette egész Csehszlovákia mozgósítását, és a szlovák kárpáti sasok hegyi csapatai együttesen a cseh medence farkasainak erdei csapataival harapófogóba szorították a megszálló seregeket..."

"A hagyományosan harcias morva szerzetesek a kommunista táborokból szabadulva a brünni polgárokkal létrehozták a Cirill és Metód Polgári Szövetséget, és kiszorították a városból a megszállókat."

"Amikor a keleti ember milliókat veszít el a csatában, azt mondja: Na és aztán? Kézen fogják egymást, és ledöngölik a kurhánt...A nyugati embernek feldobja a talpát egy felebarátja, és máris a tévében van, és máris van nagy jajgatás meg sírás-rívás...ki nyerhet így? "

"...a szétvert Szocialista Cirkusz romjaiból legalább majd egy tisztességes varietét fel tudunk majd építeni..."

"A cseh bemondó közölte, hogy a csehszlovák népet elárulták. A csehszlovákokról beszélt, akik a keleti hordák elleni egyenlőtlen küzdelemben életüket áldozták a civilizált nyugat-európai világért, és azt várták, hogy ez a világ a segítségükre siet, dacoltak az orosz ázsiai sztyeppékről érkező invázióval, ahogy őseik a tatárok inváziójával, és cseh vagy szlovák fejüket büszkén az ég felé emelve haltak meg, mert hitték, hogy a kultúrember elárulása nem ismétlődik meg, hogy nem lesz még egy München."

"Az öt hadsereg elleni háborút simán megvívtuk volna mi magunk, mi csehek meg szlovákok [...], de most, hogy a ruszkikhoz csatlakozott a teljes NATO is...hát, nem tudom!"

"...fura oroszságából kiderítem, hogy a Magyar Népköztársaság hadseregébe való..."

"...ezen a vidéken ugyanis a csehszlovák nép régi álma fog megvalósulni, tenger lesz itt. A szovjet nép Csehszlovákiának adott ajándékaként itt lesz a Cseh-tenger. [...] Egy afféle második közép-európai Balaton lesz itt, éppen ezért a fő mérnöki munkákat tapasztalt magyar elvtársak végzik - a magyar tenger kiváló ismerői..."

"A térképekre és a széttépett könyvek oldalaira írtam, megírtam az igazat mindenről, amit átéltem. Írtam a csehek és szolvákok háborújáról az öt ország hadseregeivel, és igaz minden. [...] Elhatároztam, hogy az összes papírt teleírom az igazságommal... [...] A teleírt papírokat beteszem a kriptába a szüleimhez. Talán egyszer majd valaki megtalálja. Talán még fog valaki csehül olvasni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése