2010. július 25., vasárnap

Brigantik


Brigands, chapitre VII

színes, feliratos, francia-orosz-grúz-svájci-olasz filmszatíra, 129 perc, 1996

Rendezte: Otar Iosseliani

Szereplők: Amiran Amiranahvili, Dato Goqibedahvili

A film különös vízió egy fénytelen századról. Joszeliani harminc éve, filmről filmre következetesen ugyanazt a történetet meséli el. Joszeliani talán a múltból támadt kísértet, aki kézen fog bennünket, nézőket és megmutatja, mit veszítettünk; aki át szeretné adni azt az érzést, hogy a sárban is lelhetünk gyémántra.
A Brigantik a hetedik játékfilmje: a hetedik kötete egy állandóan ismétlődő történetnek. Itt most gazemberek rohanják le az édenkertet. Ugyanazok a színészek formálják meg a különböző szereplőket, akik keresztül-kasul járják a grúz történelmet: királyok, tolvajok, népi komisszárok, pribékek, maffiózók, csavargók. Megrögzött haszonlesők, szomorú kiskirályok, akik összefognak vagy széthúznak a rendszerváltozások szerint. A filmrendező gyengédséggel és humorral keveri a korszakokat, stílusa a némafilmek gesztusnyelvét és képkivágását idézi. Aki ismeri Joszeliani életművét, tudja, hogy minden filmjében vannak olyan tárgyak, házak, amelyek gazdáról gazdára vándorolnak. Itt is egy lakás száll családról családra a pártból való kizárások vagy politikai felemelkedések ritmusa szerint.


http://www.port.hu/brigantik_brigands,_chapitre_vii/pls/fi/films.film_page?i_film_id=277&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_topic_id=2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése