2011. november 24., csütörtök

Jolan Chang: A tao tanítása a szerelemről és szexről

Arany Lapok Kiadó, Budapest 1990

181 oldal

Ez nem szexuális kézikönyv, bár akként is használható. Ez a könyv csak kiindulópont. A kínaiak már évezredekkel ezelőtt tudták, hogy a szerelmeskedés nemcsak az élet megízesítésére való, hanem a meghosszabbítására is. Ez elsősorban férfiaknak való könyv, amelyet minden igazi nőnek el kéne olvasnia. Célja az, hogy jobb szeretőkké tegye a férfiakat, és ki nem érdekelt ebben jobban, mint a nők?… A tao nem oldhat meg mindent, de minél többen ismerik ezt a szemléletet, annál kevesebb szomorú, irigy, gyűlölködő, űzött – mert kielégületlen – arcot látunk magunk körül. Akik megtalálják a lelki békét, a kielégülést a szerelemben és a szeretkezésben, rendszerint boldog emberek. A boldogság pedig lassítja az öregedést, vagy legalábbis nem öregít: ez az egyetlen csodaszer, amellyel rendelkezünk…

http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=a-tao-tanitasa-a-szerelemrol-es-szexrol&ID=11125
----------------------

"Félelem a repüléstől című népszerű könyvében Erica Jong, a feminista szerző elgondolkoztató megjegyzést tesz:

'... a nagy kérdés az volt, hogyan egyeztetheti össze az ember a feminizmusát a férfitestek utáni kielégíthetetlen vágyakozásaival. Nem volt könnyű. Amellett, minél idősebb lett az ember lánya, annál világosabbá vált, hogy alapjában véve a férfiak rettenetesen félnek a nőktől. Némelyek titokban, mások nyíltan. Mi lehet szívbe markolóbb, mint lankadt farokkal szembesülni egy felszabadított nővel? A történelem legnagyobb kérdéseit elhomályosítja ennek a két leglényegesebb dolognak az összevetése: .'

Egy pillanattal később így folytatja: 'Ez volt az alapvető egyenlőtlenség, amelyet sohasem lehet helyrebillenteni: nem az, hogy a férfiaknak volt egy csodálatos, járulékos vonzerejük, melyet pénisznek hívnak, hanem, hogy a nőknek is megvolt a csodálatos, minden időben jó, hő- és fagyálló, vízhatlan puncijuk. Sem hóvihar, sem ólmos eső, de az éjszaka sötétsége se zavarja a működésben. Mindig ott van, mindig készen áll. Borzasztó, ha belegondolunk. Nem csoda, hogy a férfiak meggyűlölték a nőket. Nem csoda, hogy feltalálták a női alkalmasság titkát.'"

"... a taoizmus azt tanácsolja az egyénnek, hogy jobb ízlést, egészséges életet alakítson ki magának, élvezze a földi és mennyei örömöket teljesebben. A taoisták számára különben sincs választóvonal a földi és a mennyei örömök között: mámorban, eksztázisban egyesülnek, mivel a taoisták a természetes és a művészi dolgok élvezetében magával az univerzummal, a világmindenséggel találkoznak. (Ezt nevezik Istennek.)"

"Majd minden pusztítás és önpusztítás, majd minden gyűlölet és bánat, majdnem minden mohóság és bírvágy a szerelemre és a szexre való éhségből ered."

"A tao alaptörvényei - az ejakuláció szabályozása, a nő kielégítésének fontossága és a megértése annak, hogy a férfi orgazmusa és ejakulációja nem szükségszerűen egy és ugyanaz a dolog - a nyugati feminista mozgalmak fontos tételei lettek [...]."

"A szeretkezés tao-jának valódi lényege az az elképzelés volt, hogy a szerelem és a szex csak akkor lehet hathatós, ha teljes kielégülést okoz."

"Van egy régi mondás: 'Ha a konfucianizmus a kínaiak felsőruhája, akkor a taoizmus a lelkük.' A kínai civilizáció tartóssága sokat köszönhet a taoizmus tanításainak, amely türelmet tanácsol, valamint harmóniát:

'Aki túlságosan megfeszíti íját,
Az jobban tette volna, ha idejében abbahagyja;
Aki pedig túlságosan élesre feni a kardját,
Az nem tudja sokáig a kard élét megőrizni.'"

"Mint már említettem nem sokkal ezelőtt, kb. tizenkét évig minden alkalommal ejakuláltam (vagyis a hüvelyben végeztem önkielégítést, mint ahogy ezt manapság megítélem). Nem tartom ezt gyönyörnek több okból sem: 1. a férfi állandóan fél a magömléstől; 2. a nő attól fél, hogy teherbe esik; 3. ha tablettát szed, vagy spirálja van, folyton nyugtalanítják a mellékhatások; és ha használja az összes többi eszközt, akkor arra kell gondolnia, hogy a megfelelő időben behelyezze azokat. Hogyan képes egy férfi és nő valóban eljutni a költői eksztázis magasságaiba, ha állandóan ezekre a zavaró körülményekre gondolnak?
Most vessük össze mindezt egy olyan férfi esetével, aki tanulmányozta a tao-t. Először is ő és társnője szabadok: szabadok mindazoktól az aggodalmaktól, amit az imént említettem. Ráadásul szabadon szeretkezhetnek, akármikor jut rá idejük. Sokkal hosszabb ideig és gyakrabban szerelmeskedhetnek, így aztán van idejük megízlelni a másik bőrét, megsimogatni hajlatait, beszívni csábító illatait, és így tovább."

"Ha mindez igaz, azt mondhatom, hogy az ejakuláció nélküli szex szintén feszültségkioldás, csak robbanás nélkül."

"Ha egy férfi megtanulta a tao-t, végtelenül jobban fogja élvezni a szerető cirógatást, érintést, mert valójában nagyon keskeny határvonal választja el a simogatást a szó eredeti értelmében vett szeretkezéstől."

"A szeretkezés tao-jának szakértője nemcsak jobban élvezi a közösülést, de ő és partnernője többet is profitál belőle."

"Az első elképzelés az, hogy a férfinak meg kell tanulnia megtalálni a megfelelő időközt az egyes ejakulációk között, összhangban életkorával és fizikai állapotával. [...]
Ez a második megállapítás forradalmi módon befolyásolja a szexről való nyugati gondolkodást. a régi kínaiak úgy tanították, hogy a magömlés, különösen a szabályozatlan magömlés, nem a legelragadottabb pillanata a férfinak. [...]
A harmadik alapeszme a nő kielégítésének fontossága. [...]
Ez a három elképzelés az igazi alapja a régi kínai filozófia szerelemről szóló részének."

"A dolgok taoista elrendezése szerint a férfi a jang erő, a férfiasság minden jegyével rendelkezik. Állhatatlanabb, aktívabb és gyorsabb, mint a nő, akire a jin, a női erő tulajdonságai a jellemzőek. A nő higgadtabb, mozdulatai nyugodtabbak - de végül is ő az erősebb."

"A jin és jang, bár különálló erők, valójában ugyanannak a végső egységnek a részei, ezért nélkülözhetetlenek egymás számára."

"Egy fiatalembernek, aki éppen elkezdi szexuális életét, olyan nőt kell keresnie, akiben megvan bizonyos, általa valóban kedvelt, értékes tulajdonság. A lényeg, hogy ellentétben egy prostituálttól szerezhető tapasztalattal, a nőre mint személyiségre akarjon koncentrálni, időt fordítson rá, és munkálkodjék a nő, valamint saját maga kielégítésén. A fiatalembernek - de bármely korban lévő férfinak is - kerülniük kéne az örömlányokat. Különösen fontos ez, ha éppen az ejakuláció szabályozását tanulják.
Megvan persze az a veszély, hogy a választott nő túlságosan tapasztalt. Kifejleszthetett már egy szeretkezési sablont, amely 'kielégíti' őt. Például csak akkor élvez, ha a férfinak magömlése van. Sok nőben szinte feltételes reflexszé vált ez; azt hiszik, ha a férfi nem engedi ki ondóját, igazából nem is izgult fel. A tudósok még mindig vitatkoznak azon, hogy némely nő igénye a sperma kilövellése iránt fiziológiai vagy lélektani alapú. Ha egy nő, aki azt hiszi, hogy a férfinak ejakulálnia kell az elélvezéshez, mindent meg fog tenni, hogy ez megtörténjen."

"A szeretet igazi öröme két test és lélek egybefonódásának eksztázisa, költészetben való egyesülése. Ha egyszer a férfi megtalálta eszményi társát, meg kell próbálnia elragadtatottá, poétikussá tenni a vele való szerelmeskedést."

"A puszta szex és az orgazmus adhatnak élvezetet, de a mi szemléletünkben nem jelenthetik azt a túláradó örömet, amelyet a szeretettel egybeforrt nemiség nyújthat. Például vannak olyan nők, akik orgazmushoz képesek jutni csupán azzal is, ha egyszerűen keresztezik a lábszárukat, és feszíteni, szorítani kezdik (némelyek egy tucatszor is képesek rá naponta.). De ha így tesznek, valóban részesei egy mély gyönyörnek? Ha egyszer egy nő kielégítő nemi élményhez jut, aligha fogja a maszturbációt előnyben részesíteni. A maszturbáció tiszta nemiség - melegségérzés, kapcsolatteremtés, a jin és jang nélkül. Ugyanígy, ha egy férfi szeretkezik egy nővel, nem szabad úgy viselkednie, mintha önkielégítést végezne. Semmi nem ábrándítja ki jobban egy nőt, mintha azt látja, hogy szerelmi partnere csak a saját kielégülésével törődik. A szerelemnek a nemek igazi mély, bensőséges összeköttetésnek, érintkezésnek kellene lennie. Ahelyett, hogy gyengédséget, örömet nyújtanánk a másiknak, sok férfi számára a szex gépies mozgás csupán, amely mit sem különbözik az önkielégítéstől - mintha a nő nem is létezne. Az eredmény nem lehet más, mint csalódás minden érdekelt számára."

"Némely szexológus valamiféle eltúlzott nemtörődömséget ajánl közösülés közben abból a célból, hogy az ondókilövellést késleltessük. Azt tanácsolják, hogy a férfi a közösülés alatt gondoljon politikára vagy üzletre, vagy akár tartson cigarettaszünetet. Lehet, hogy ez hatásos az ejakuláció elhárítására, de semmi esetre sem vezethet a partnerral való révült boldogságérzethez vagy akár csak a harmóniához. A másik bizonyosan ráérez, hogy gondolatban eltávolodtunk tőle - és joggal teszi ezt. Sok kellemes és örömteli dolog van, amire egy férfi gondolhat - például a nő hajának szövedéke, bőrének simasága, a rejtelmesen bódító illat, testének hajlatai, jó szagú, nedves ajkai és nyelve, sőt még a nő jü men-jének nedvező ajkai is."

"Senkinek nem kéne saját szokásai rabszolgájává válnia: nem kell túl mereven ragaszkodnia bizonyos ejakulációs gyakorisághoz."

"A meghosszabbított közösülés nemcsak a női partner gyönyörét fokozza nagymértékben, a férfit is kielégíti. [...] Nem tanácsoljuk, hogy ébresztőórával vagy stopperórával menjenek ágyba valakivel. [...] Nem minden szerelmi partner vonzódik úgy a másikhoz, hogy ilyen sokáig kívánja a közösülést. Még jól összeillő, egymást nagyon kívánó párok sem akarják mindennap ezt a fajta szeretkezést. A testi kapcsolat akkor a legjobb, ha rugalmas."

"A legmegfelelőbb helyzet megtalálása mindkét partner számára életbevágóan fontos."

"Sajnálatos, hogy a legnépszerűbb szex kézikönyvek egy csomó rendkívül festői szeretkezési helyeztet ábrázolnak, de elfelejtik hangsúlyozni, hogy minden egyes párnak a saját maga szükségletei szerint, a lehető legszínesebb és legfantáziadúsabb módon kellene mindezt alkalmaznia. Ha megpróbálják utánozni ezeket a nagyon színesen megrajzolt és ékesszólóan elnevezett figurákat, zavar és csalódás az eredmény. Nagyon kevés pár képes a kézikönyvek eszményített párjait utánozni. Hagyjuk a másolást. Találjuk meg a saját figuráinkat a saját tapasztalataink alapján. Egy könyv legfeljebb kiindulópont lehet."

"Csaknem minden régi, a szeretkezés tao-járól szóló könyv hangsúlyozza a mély, érzéki csók jelentőségét. A második helyre teszi a közösülés aktusa után."

"Amíg csak tehetik, oly mélyen és oly gyakran csókolózzanak, amennyit csak lehet, és meg kell inniok egymás folyadékát."

"Férfi és nő számára egyaránt gondot okozhat a fáradtság a szeretkezéskor. Két rettentően fáradt ember folytathatja a szeretkezést azután is, hogy nemi szervei felmondták a szolgálatot. Az ajkak és a nyelv mindig készen állnak."

"A tao szerint az egyetlen alkalom, amikor a szeretkezés a nő kárára van - bármily korú is -, ha a szeretője tapasztalatlan, és örökösen kielégületlenül hagyja őt. Ezért hangsúlyozta a szeretkezés tao-ja a nő kielégítését mint sarkalatos tételt."

"Csak találgatni tudunk, hogy a téveszme, miszerint a nő a férfi legnagyobb ellensége, honnan származik."

"Az a férfi, aki elsajátította a tao-t, teljesen ki tudja elégíteni partnerét, hiba nélkül. Ennek fejében a saját erotikus öröme is hatalmasan fokozódik. Láthatja és érezheti asszonyának kielégülését, ami már önmagában is nagy öröm, és mindketten élvezhetik a jin és jang összhangját.
Némely ember úgy érzi, hogy ez elvesztegetett idő. Ugyanezek az emberek egy percig sem haboznak órákat eltölteni egy koktélpartin vagy egy vacsorán. Hasonlítsuk össze az örömöt, amelyet, ezek a tevékenységek adnak, azzal, amit a szeretkezés tao-ja nyújthat, és beláthatjuk, hogy rosszul választottunk. Ha képesek lennénk tanulni a tao-ból, és figyelmünket az evés-ivásról a szeretkezésre fordítanánk, mindannyian boldogabbak és egészségesebbek lennénk."

"Ami a pénisz mérete miatti aggodalmat illeti, a dolgok a régi Kínában hasonlóak voltak."

"A hosszú élet kínai rögeszme. A régi Kínában, ha a férfiak és nők megöregedtek, a legnagyobb tisztelet és megbecsülés övezte őket."

"A régi Kínában a helyes szeretkezés a jó egészséggel állt kapcsolatban. A régi szövegek kivétel nélkül megegyeznek abban, hogy a szeretkezés tao-jának gyakorlása a legfontosabb tényezője az élet meghosszabbításának."

"Némely ember azt hiszi, hogy a negyvenes, ötvenes évei elmúltával a szexuális lendület és keresőkedv eltűnik. Ez is csak egy mítosz. Lehet, hogy a szexuális késztetés és csökken valamelyest egynémely emberben, de arról szó nincs, hogy végképp megszűnne."

"A harmincas nők olyanok, mint a farkasok. A negyvenes nők olyanok, mint a tigrisek."

"Manapság, ha egy férfi eléri a hatvanötödik évét, azt hisszük, élete alkonya közelít. De azok számára, akik a tao-t gyakorolják, hatvanöt év nem számít különösen nagy kornak."

"Az a tudat, hogy a férfi, mondjuk hetvenéves lesz, amikor a nő negyvenöt, nem tűnik olyan veszedelmesnek."

"Két szűz találkozása a biztos recept a szexuális katasztrófára."

'A helyes légzés már önmagában is tudomány, túlmutat ennek a könyvnek a körén."

"Némely ember számára úgy tűnhet, hogy a taoisták mértéktelenül hangsúlyozzák a helyes légzést. Az igazság az, hogy nem hangsúlyozhatjuk eléggé."

"A jó egészség harmadik tartópillére a taoista filozófia szerint az élelem."

"Bizonyos fokig mindannyian puritán múltunk és felszínes jelenünk áldozatai vagyunk. Újra meg kell tanulnunk működtetni szaglóérzékünket, amely a szeretkezésben rögtön az érintés után jön. [...] Szem elől vesztettük azt, hogy a gyakorlatban a férfiak és a nők ösztönösen vonzódnak egymás természetes, egyéni illatához. Gyakran az embereket sokkal jobban izgalomba hozza a másik nem szaga, mint akármi más. Az ember bőrének, hajának, szájának, nemi szerveinek sajátos illata a legizgatóbb lehet a másik ember számára."

"Az emberi hang rejtélyes és csodálatos, a gégefő a legszebb zengésű hangszer. Az Öné is. A csöndben való szeretkezés elbátortalaníthatja társunkat. Úgy is értékelhető, mint az érdeklődés hiánya, vagy a kielégületlenség jele."

"Szükség van arra, hogy a nők is megértsék a tao-t. Például, ha nőpartnerünk nem ismeri a tao-t, megsértődhet, megbántódhat azon, ha a férfi nem ejakulál. Azt hiheti, nem okozott örömet neki. Tán még azt is, hogy nem sikerült kielégítenie. Neki is meg kell tanulnia, hogy a kéjérzet tetőfoka és a magömlés nem egy és ugyanazon dolog."

"Most csaknem hatvanéves vagyok. Abba a korba jutottam, amikor sok férfi teljesen felhagy a szeretkezéssel. És mégis, ha csak nem egyedül utazom, naponta többször is szeretkezem. [...] És a szörnyű helyzet, hogy egy kielégületlen társ mellett feküdjek, nem fordul elő többé."

-------------

A nemek közti háborúban a nem nyilvános térben, hanem a privát és személyes szférában zajló 'átkaroló' hadmozdulatok talán legfontosabb hadszíntere maga az ágy.

A taoista felfogás szerint a nyugati kultúra talán mindennél individualistább világa az ágybeli csatározások során a feleket valóban inkább harcoló felekké teszik, semmint együttműködő partnerekké.
Jolan Chang jelen könyvében azonban arra tesz javaslatot a tao szellemében, hogy a harcoló felek ne csupán egymással egyesüljenek, hanem erőiket is egyesítve egy nagy, közös offenzívában mérjenek végső csapást mindkettejük legnagyobb közös ellenfelére: a szexuális frusztráltságra és a vele karöltve járó búra, bánatra és boldogtalanságra.

A tao és az ennek szellemében íródott könyv véleménye szerint ha a nő és a férfi nem egymás legyőzésére, más szóval nem csupán saját magukra figyelnek szexuális együttléteik során, hanem egymásra, minőségileg boldogabb, harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb élet zálogát fedezhetik fel egymásban. Ehhez természetesen a másik - és saját maguk - valós igényeinek, képességeinek és lehetőségeinek alapos ismerete szükséges - s ezen ismeretek tükrében kell együtt elkövetniük mindent az ágyban a felek kölcsönös megelégedésére.

Make love, not war - szeretkezz, ne háborúzz: talán legrövidebben így foglalható össze az az álláspont, mely Jolan Chang és a tao álláspontját tükrözi nő és férfi, férfi és nő egymáshoz való kapcsolatát illetően azon a területen, mely ennek szellemében nem is hadszíntér, hanem szerelmi fészek, a közös boldogság színtere: az ágy (ill. kinek-kinek saját ízlése és igénye szerinti bármely más hely, ahol a két - a kínai felfogásból ismert - princípium, a jin és a jang a leghagyományosabb és legemberibb módon egyesül).

Nyilván nem véletlen, hogy a világot nem homogén egységként, hanem alkotóelemei egységeként látó kínai civilizáció immáron évezredek óta kontinuusan létezik - talán annak a felismerésnek is köszönhetően, hogy az univerzum energiáinak eloszlása során a jin és jang, a tűz és víz, a hideg és a meleg, a nappal és az éjszaka, a férfi és a nő együttélésének és a világ harmóniában való létezésének egyik legfőbb kritériuma az együttműködés. Az olykor kibékíthetetlen ellentétpárnak tűnő, a világot mégis ellentétükben egységesként fenntartó elemek közös ténykedése szükséges ahhoz, hogy a világ egyensúlya megmaradjon: bármelyik elem túlsúlya a másik felett, a kizárólagosság az egyensúly felborulását, katasztrófát és pusztulást hoz a világra.

Jolan Chang (1917. december 9.-2002. április 25.) kínai-kanadai taoista filozófus és szexológus jelen kötete, bár nem szexuális kézikönyv, a magyarországi megjelenését követően húsz évvel is tanulságos, ajánlott és követendő olvasmány nem csupán minden férfinak, hanem nőnemű partnerének is. "Ez elsősorban férfiaknak való könyv, amelyet minden igazi nőnek el kéne olvasnia. Célja az, hogy jobb szeretőkké tegye a férfiakat, és ki nem érdekelt ebben jobban, mint a nők?"
Mindkét félnek csak javára válhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése