2011. november 28., hétfő

Nordic Symphony Orchestra – Arvo Pärt, Grieg, Sibelius


2011. november 27. 19:30 - 21:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten
Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16

Sibelius: II. (D-dúr) szimfónia, op. 43

Közreműködik: Mihkel Poll – zongora
Vezényel: Anu Tali

Akárcsak az Európai Unió Ifjúsági Zenekara, a Gergijev vezette Világzenekar a Békéért vagy a Daniel Barenboim nevével fémjelzett Nyugat-Keleti Díván Zenekar, a Nordic Symphony Orchestra is nemzetközi összetételű együttes, amelyet 1997-ben alapított a fiatal dirigens hölgy-ikerpár, Anu Tali és Kadri Tali, az Észtország és Finnország közti kulturális kapcsolatokat erősítendő. A zenekar évadonként mindössze három-négy projektre áll össze, összesen körülbelül tíz koncert erejéig. Ennek megfelelően az észtországi felkészülési időszakot fesztiválra jellemző pezsgő hangulat, hatalmas intenzitás és különlegesen magas színvonal jellemzi; a műsort rendszerint európai turné keretében szólaltatják meg számos országban. A még Észt–Finn Szimfonikus Zenekarként alapított együttes névváltoztatására azért volt szükség, mert profilja is megváltozott: ma már tizenöt ország vezető zenekarainak legjobb muzsikusait tömöríti. Egyedi hangzását éppen annak köszönheti, hogy több iskolát, több kultúrát, hagyományt egyesít; repertoárját a klasszikus és kortárs művek egymás mellettisége határozza meg, továbbra is kiemelt szerepet juttatva a skandináv és balti zenének – budapesti műsorukat is ennek jegyében állították össze. A legnagyobb észt kortárs zeneszerző, Arvo Pärt 1977-ben vonósokra és harangokra írta meg kánonját Benjamin Britten halálára, ez egyik legnépszerűbb alkotása és a norvég Edvard Grieg Zongoraversenye is valóságos sláger. Ezzel szemben a finn Jean Sibelius 1902-ben komponált II. szimfóniájával alig találkozhat a koncertlátogató, budapesti megszólalása igazi kuriózum.

A koncertet 18.30 órai kezdettel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben „Előhang” címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Rendező: Művészetek Palotája

Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban üdülési csekk, Accor Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra- és Ajándékutalvány, valamint Művészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával is megvásárolhatja.

Jegyárak: 2200, 3300, 4900, 5900 Ft

http://mupa.hu/program/nordic-symphony-orchestra-8211-arvo-part-grieg-sibelius-2011-11-27_19-30-bbnh

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése