2009. június 29., hétfő

Loreena Mckennitt - Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Loreena McKennitt kanadai énekesnő, dalszerző, hárfaművész és zongorista, aki leginkább kelta és közel-keleti motívumokkal teleszőtt világzenéje kapcsán ismert szerte a világban. Loreena McKennitt ír és skót szülők gyermekeként született a manitobai Mordenben (Kanada). Szülei Jack és Irene McKennitt. 1981-ben a Stratfordbeli Ontarioba költözött, ahol jelenleg is él.

Első albuma Elemental címmel jelent meg 1985-ben, és felhívta rá a nemzetközi figyelmet a következő albumokkal együtt, melyeket maga adott ki, beleértve a To Drive the Cold Winter Away (1987), Paralell Dreams (1989), The Visit (1991), The Mask and Mirror (1994), A Winter Garden (1995) és a The Book of Secrets (1997). McKennitt dala, a "The Mummer's Dance" széles körben sikert aratott, s 1997 tavaszán az Észak-amerikai piacokon sokat játszották a rádióállomások. A rövidéletű televíziós sorozat, a Legacy betétdala is ez lett. Az elkövetkező 8 évben nem adott ki teljes albumot; legutóbbi albumát 2006 novemberében adta ki, An Ancient Muse címmel.

1993-ban a zenéjét szélesebb közönség is megismerhette európai turnéja során, melyben Mike Oldfield előzenekara volt. 1995-ben egy tradícionális ír dal, a "Bonny Portmore" feldolgozása bekerült a Hegylakó 3 című filmbe, mely így a film rajongói között jelentős albumvásárlási lázat indított el. Loreena zenéjét megtalálhatjuk továbbá a Santa Clause, a Soldier, a Jade, a Holy Man, a The Mists of Avalon című filmekben és a Roar című televíziós sorozatban.

2004 júliusában Kanada kormányzója, Adrienne Clarkson, a Kanada Rend tagságával tüntette ki, mely Kanadában a legtekintélyesebb civil kitüntetés. McKennitt zenéje alapvetően a világzene, a New Age és a kelta zene kategóriájába sorolható, bár elmondható az is, hogy tulajdonképpen ihletet merít az egész világ zenei örökségéből bizonyos formában. Néha a népzenei kategóriába sorolják a lemezboltokban.

Mielőtt belefog McKennitt a zeneszerzésbe, komoly kutatást végez egy adott tárgyban, mely aztán a leendő album alapötlete lesz. Az Elemental és a Paralell Dreams előtt például Írországba utazott, hogy ötleteket gyűjtsön az ország történelméből, folklórjából, földrajzából és kultúrájából. A The Mask and Mirror című album megalkotását egy spanyolországi tanulmányút előzte meg, ahol McKennitnek módja volt Spanyolország egyik kelta részét, Galíciat kutatni, annak arab gyökereivel együtt. A végeredmény egy kelta és arab zenei elemeket ötvöző album lett. A legújabb albumához írt kísérőszöveg szerint, az Ancient Muse létrehozásában elsődlegesen a Selyemút mentén tett utazásai és az odakötődő kultúrákról való olvasás inspirálta.

McKennittet gyakran Enyahoz hasonlítják, bár McKennitt zenéje jobban gyökerezik a tradícionális és klasszikus forrásokban, olyan irodalmi műveket használva dalszövegei forrásául, vagy egyszerűen csak kiinduló pontként, mint például Lord Tennyson "The Lady of Shalott" című verse, a "Prospero Beszéde" ("Prospero's Speech", mely William Shakespeare "A Vihar" című drámájában a végső monológ), a "Snow" Archibald Lampmantól, Keresztes Szent János "Dark Night of the Soul" című értekezése, William Blake "Lullaby" című verse, Yeats "The Stolen Child" című verse, vagy éppen Alfred Noyes "The Highwayman" című elbeszélő költeménye.

2008-ban új dalt szerzett, a Disney által forgalmazott Tinker Bell című film betétdalát: "To The Fairies They Draw Near". A filmkészítőket annyira lenyűgözte az énekesnő, hogy megkérték, legyen a film narrátora is egyben. Tavasszal McKennitt visszatért Peter Gabriel Real World Stúdiójába, hogy felvegye az A Midwinter Night’s Dream albumot, mely kibővített változata az 1995-ben megjelent A Winter Garden-nek.



http://www.passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=16871

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése