2009. január 27., kedd

Kéthetes leállás, majd négynapos munkahét a GE-nél


Februárban két hétre leállnak a General Electric (GE) Consumer Industrial fényforrás üzletágának magyarországi gyárai, a későbbiekben pedig a négynapos munkahét bevezetésének lehetőségét is mérlegelik.
A GE közleményében kitér arra, hogy a fényforrás üzletágának magyarországi gyárai 98 százalékban exportra termelnek, a globális gazdasági válság hatására azonban "a termelés volumenét meghatározó rendelésállomány visszaesett". Emiatt a fényforrás üzletág februárban, az éves szabadságolási terv részeként két hétre leállítja magyarországi gyárait.

"A két hét leállás része az éves szabadságolási tervnek, amelyet a munkáltató a törvényi előírásoknak megfelelően előzetesen véleményeztetett a munkavállalók képviselőivel" - olvasható a közleményben. A kapacitás és a rendelésállomány egyensúlyban tartása érdekében a GE fényforrás üzletága a négynapos munkahét átmeneti bevezetésének lehetőségét is mérlegeli. Erről azonban még folynak a tárgyalások a munkáltató és a munkavállalói érdekképviseletek között.

Lapinformációk szerint április és október között csökkentenék a heti munkaidőt négy napra. Windisch Erika, a GE üzletágának európai kommunikációs és PR igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: ezek az információk nem helytállóak, hiszen még tartanak az egyeztetések. A GE világszerte 50 ezer embert foglalkoztató, több mint 13 milliárd dolláros éves forgalmú üzletága a Consumer & Industrial.

Magyarországon 9 gyárat üzemeltet, emellett Magyarországon működik az európai, közel-keleti és afrikai régió üzleti és kutatás-fejlesztési központja is. Jelenleg ez az üzletág Magyarországon 9.500 munkatársat foglalkoztat. A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, közlése szerint jelenleg a legnagyobb amerikai munkáltató több mint 14.500 alkalmazottal.

http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/354565

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése