2009. január 12., hétfő

Totális áramszünet fenyeget Szlovákiában


Ha néhány órán belül nem indul újra a gázszállítás, az ipari minisztérium megadja az engedélyt a decemberben leállított atomreaktor üzembe helyezésére, jelentették be Pozsonyban. A végső lökést egy hőerőműben hétfőre virradóan keletkezett tűz adta, az erőmű kiesése és a gázválság együtt a teljes áramszünet szélére sodorta Szlovákiát.
Szlovákia a teljes áramkimaradás veszélyének van kitéve, miután az éjjel tűz ütött ki az Elektrárne Nováky (ENO) hőerőműben, s azt le kellett állítani. A tűz komoly károkat okozott a két energiablokk vezetékeiben - közölte Lubomír Jahnátek szlovák ipari miniszter. A teljes áramkimaradás közelében vagyunk - idézte Jahnáteket a pozsonyi SITA hírügynökség. A miniszter szerint ennek oka a gázszállítások elmaradása és a nyitranováki hőerőmű leállása. Az ENO biztosítja a szlovákiai áramellátás 7,5 százalékát.

A gázhiány miatt hétfőn a szlovákiai nagyvállalatok továbbra is állnak, de a lakossági gázellátás működik.

A tűzvész, amelynek okai egyelőre ismeretlenek, erősen megrongálta a két, egyenként 110 megawattos, összesen 518 megawattos energiablokk vezetékeit, valamint a szenet adagoló berendezéseket. A anyagi kár az első becslések szerint nagyjából egymillió euró. Az első és a második energiablokkot le kellett állítani. Az országos energetikai központ már kiadta az utasítást, hogy haladéktalanul helyezzék üzembe a vajáni (Vojany) hőerőmű 3. és 4. energiablokkját - mondta Jahnátek.


Továbbra is garantáljuk a stabil és megbízható ellátást. Tartalékforrásaink vannak - nyilatkozta a helyzettel kapcsolatban Juraj Kopriva, a Slovenské Elektárne (Szlovák Villamos Művek) társaság szóvivője.

Robert Fico miniszterelnök a válságstáb hétfői ülése után bejelentette, hogy a az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű második reaktorát várhatóan három-négy napon belül újra működésbe helyezik. A reaktort az Európai Unióval történt korábbi megegyezés alapján december végén állították le és zárták be. Újbóli üzembe helyezéséről a jelenlegi földgázválságra hivatkozva szombaton rendkívüli ülésen döntött a pozsonyi kormány. Fico akkor azt mondta: a döntésért személyesen vállalja a felelősséget. Ha néhány órán belül nem indul újra a gázszállítás, az ipari minisztérium megadja az engedélyt a reaktor üzembe helyezésére - szögezte le Jahnátek.

A bezárt reaktor üzembe helyezése ellentétes lenne az Európai Unió jogrendjével - jelentette ki ugyanakkor hétfőn újságírók előtt Pozsonyban Ján Figel, az Európai Unió biztosa. Pozsony elleni szankciókról beszélni szerinte egyelőre idő előtti, mert az Európai Bizottság még részletesen áttanulmányozza azokat az érveket, amelyeket a szlovák kormány hozott tudomására a reaktor újbóli üzembe helyezése érdekében. Ugyanakkor értjük a gázválság okozta rendkívüli helyzetet és a gázválságot. Igyekszünk ezt megoldani, hogy a gázszállítás Európába minél hamarabb felújulhasson – fejtette ki Figel.

http://index.hu/gazdasag/vilag/szlogaz09011/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése