2010. december 26., vasárnap

Terry Pratchett: Fegyvertársak


Delta Vision Kiadó, 2009

448 oldal

"Légy a városőrség embere! Az őrség igazi férfiakra vár!"
...de kénytelen beérni Karott káplárral (aki elvileg törpe), Zsámoly segédőrrel (aki ténylegesen törpe), Törmelék segédőrrel (aki troll), Angua segédőrrel (aki nő... az idő túlnyomó részében) és Göcsört káplárral (akit hivatalosan kizártak az emberi fajból sunnyogásért).
Ráadásul mindannyiuknak sürgős segítségre van szükségük. Mert pusztán huszonnégy órájuk maradt arra, hogy megtisztítsák a várost - és most Ankh-Morpokról beszélünk...

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=1B032D27DBB4FBBDB3C33B872156A81A46E8FF5D68302EDF54B8EHSODAJHXGXDABWPWBZMKOLCBQAMHUZCQRNB349F4A1F5E58981A689974797327&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=&SrcField=sf&SrcCategory=&CategoryID=A8H&BookID=106362&GotoBook=True&Price=&CBStock=CHECKED&CBDiscount=&LastDays=20&navsource=nyito_kirakat
---------------------------

"Annak a férfinak, aki megengedheti magának, hogy ötven dollárért vegyen egy pár lábbelit, még tíz év múlva is száraz marad a lába; míg egy szegény ember, akinek csak olcsó csizmákra telik, ugyanazon idő alatt több száz dollárt költ erre, és mégis végig vízben tocsog.
Ez volt Vinkó Szilárd kapitány szocioökonómiai igazságtalanságokra vonatkozó híres Csizma-elmélete."

"A királyság megfertőzi az emberek agyát, fiam! Tisztességes emberek kezdenek hajbókolni valaki előtt, csak mert az öregapja gyilkosabb gazember volt, mint az övék."

"Delet ütöttek az órák.
Ez Ankh-Morporkban eltartott egy darabig, lévén a déli tizenkettő bekövetkeztének pontos ideje közmegegyezésen alapult."

"Minden nagyvárosban található ehhez hasonlatos kocsma. Ez az a hely, ahol a zsaruk isznak."

"Ankh-Morpork kereskedőcéheinek listája szerint Morpork kikötői negyedében 987 hölgy vallotta magát 'varrónőnek'. És a lista felsorol 2 db varrótűt is a negyed munkaeszközei között."

"Ezüstmoly lenézett.
- Maga egy törpe?
Zsámoly üres tekintettel bámult vissza rá.
- Maga egy óriás? - kérdezte aztán.
- Én? Dehogy!
- Á! Akkor törpe kell, hogy legyek, valóban. Ez meg egy troll itt mögöttem - világította meg a helyzetet Zsámoly."

"Az okos városőr önellentmondás."

" - Megállj! A törvény nevében!
- Mi a törvény neve?"

"A másik oldalról azonban a trollok - ha alaposan megnézzük, mindenféle sértő szándék nélkül, de tényleg - alapvetően mégis csak sétáló sziklák."

"Mindenkit egyformán kedvelt, akinek volt pénze; nem érdekelte, hogy milyen színű vagy alakú volt a kéz, amely azt átnyújtotta neki."

"Az ihlet folyamatosan áramlik a világmindenségben. Célpontja minden jó helyen, kellő időben lévő alkalmatos elme."

"Elvileg Ankh-Morpork városa valóban agyagra épült, ám valójában inkább saját magára; olyan sok egymást követő alkalommal húzták fel a falait, égették porig, lepte el a folyó hordaléka, hogy alapjait mára régi pincék, eltemetett utak illetve önmaga ősi változatainak kőcsontvázai és romjai képezték."

"Néha jobb egy lángszórót meggyújtani, mint átkozni a sötétet."

"Nagy kutyák, apró kutyák, kövér kutyák, sovány kutyák. Mindannyian ragyogó szemekkel hallgatták a pudli szónoklatát.
A Végzetről.
A Fegyelemről.
A Kutyafélék Természetes Felsőbbrendűségéről."

"Az eső bugyogva ömlött a palota tetejéről. A vízköpő-szörnyek az épület minden sarkán ott gubbasztottak, miközben a fülükön áthaladó csapadékból kiszűrték a szúnyogokat és legyeket."

---------------------------

Terry Pratchett Korongvilágjának jelen kötetében a Városi Őrség felelősségteljes, de kellőképpen lenézett és a "helyén kezelt" munkájába kapunk betekintést.
Ankh-Morpork városának szociálisan érzékeny városvezetése ezúttal arra törekszik, hogy az etnikai, faji és nemi kisebbségeket is számarányuknak megfelelően képviseltesse az Őrség soraiban - legyen szó akár emberekről, trollokról, törpékről vagy éppen farkasemberekről (-nőkről), zombikról stb.
Ezen túlmenően pedig az Őrség, miközben új, demokratikus alapokon alulról szervezi újjá önmagát, sikeresen felgöngyölít egy bűncselekmény-sorozatot, közben betekintést nyerünk a gazdaság, a városvezetés, a törpe- és troll-lét ügyes-bajos dolgaiba, egy farkasember (-nő) hétköznapjaiba, felmerül a király nélküli királyság és a trón kérdése is, találkozhatunk Leonardo da Kvirmmel, a nagy feltalálóval, már megszokott figurákkal, mint pl. a Láthatatlan Egyetem (egyébként orangután) könyvtárosával, s Nagy Fidóval, a Kutyák Szabadságáért Mozgalom oszlopos (alapító), enyhén populista és némileg rasszista tagjával, egy nyilvánvalóan kisebbségi komplexussal küzdő pudlival.
Kicsiny parabola a Nagy Almáról, az amerikai olvasztótégelyről, az amerikai álomról és a klasszikus zsarufilmekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése