2011. május 23., hétfő

Battle Royale


Batoru rowaiaru

színes, japán dráma, 114 perc, 2000

Rendezte: Kinji Fukasaku

Szereplők: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Takeshi Kitano

Japánban az ezredfordulóra a társadalom felett elhatalmasodik az erőszak, óriási mértékben nő a munkanélküliség, és a diákok is fellázadnak az iskolákban. A kormány emiatt megalkot egy új oktatási törvényt: a Battle Royale-t. A törvény szerint évente véletlenszerűen kiválasztanak egy középiskolai osztályt, és a katonaság fegyveres kísérete mellett a diákokat elviszik egy lakatlan szigetre “játszani”. Minden tanuló kap egy hátizsákot, amelyben élelem, víz és valamilyen véletlenszerűen kisorsolt fegyver kap helyet. A fegyver bármi lehet: pisztoly, puska, kés, de akár egy egyszerű hétköznapi használati tárgy is, például egy távcső vagy egy fazék teteje.

Hogy ez még ne legyen elég, a diákokra ráerősítenek egy robbanóanyaggal és detonátorral ellátott nyakörvet, hogy az esetleges szökést is kizárják. Mikor minden tanuló kézhez kapta a felszerelését, kezdődhet a “játék”: meg kell ölniük egymást, amíg végül csak egy diák marad életben! Ám ha a mészárlás megkezdése utáni harmadik napon egynél több résztvevő van életben, akkor nincsen nyertes, a sziget számítógépes központjából távirányítással az összes túlélő nyakörvét felrobbantják. Vajon ki lesz a győztes…?

A veterán rendező, Kinji Fukasaku filmje brutalitása mellett kísérletet tesz, hogy bepillantson a gyermeki lélekbe, szerelembe, hiúságba, bosszúba és irigységbe. A modern Legyek urában nem a természet indukálja az ösztönök és a túlélés harcát, hanem saját embertársaink.

http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=67985&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése